Podsused - Zagreb zapad


Centar Podsuseda je registrirano kulturno dobro Republike Hrvatske, uključujući stari grad Susedgrad i srednjovjekovnu kapelicu sv. Martina.

Stari grad i kapelica dio su Poučne staze Podsused, koja obuhvaća i skulpturu Zagrebačkog kita iz vremena Panonskog mora, kamenolom gdje su snimani svjetski filmovi, termalne izvore, priču o kupalištu na Savi i suveniru cvjetnoj košarici za nekadašnje izletnike s vlaka Samoborčeka.



opisu registracije kulturnog dobra (Z-1529) stoji sljedeće: ‘Centar Podsuseda, odnosno šire područje Podsusedskog trga, valorizirano je kao cjelina sa karakteristikom kvalitetnih prostora i ambijenata, uključivo zaštićeni kompleks Susedgrada i njegovo podbrežje. Sastavni dio predmetnog kulturnog dobra je i lokalitet srednjovjekovne kapele sv. Martina, građene na povijesno važnom strateškom lokalitetu iz antičkog doba. Karakteristike povijesne graditeljske strukture u centru Podsuseda su jednokatnice sa kosim krovištem i sljemenom paralelno sa ulicom, jednostavno oblikovanih pročelja, te prostranim okućnicama, koji tvore homogenu ambijentalnu cjelinu.’ 


                       


Susedgrad je smješten na blagoj i lako dostupnoj uzvisini, strateški važnom položaju gdje Zagrebačka gora gotovo dodiruje rijeku Savu. S vidikovca podno Susedgrada pruža se pogled na prvu željeznički prugu na području Zagreba (Zidani most-Zagreb-Sisak), autocestu i rijeku Savu (nekad sa aktivnim skelama). Uz Susedgrad se vežu povijesne priče od antičkih vremena (pronađeni ostaci rimske opreme i drugih predmeta), preko Susedgradsko-Stubičkog vlastelinstva do zloglasnog vladara Franje Tahija. Prema nekim izvorima smatra se kako je upravo ovdje započela Seljačka buna sa Matijom Gupcem (bista Matije Gupca - djelo Vanje Radauša). 


Na području obližnjeg kamenoloma mogu se pronaći fosilizirani ostaci školjaka iz vremena od prije otprilike 13 milijuna godina kad je na ovom prostoru bilo prostrano, plitko i toplo Panonsko more. Najzanimljiviji pronalazak, iz podjednakog vremena kada je otkriven krapinski pračovjek, ostaci su kostiju kita bebe nazvanog Mesocetus Agrami ili Zagrebački kit. Replika kita postavljena je kao dio projekta ‘Zagreb dok ga još ni bilo’ uz glavnu prometnicu, iznad potoka Dolje, koji se ulijeva u Savu.

U spomenutom potoku danas obitava zaštićena vrsta autohtonog slatkovodnog potočnog raka, Austropotamobius torrentium. Područje obitavališta pripada ekološkoj mreži Natura 2000 i njime upravlja JU Maksimir vršeći monitoring u svrhu očuvanja potočnog raka te bioraznolikosti ovog urbanog područja.



Uz Savu su na području Podsuseda nekad bila najljepše uređena kupališta. Na obalama je rasla sitina, vrsta šaša, od koje su mladi tijekom ljeta, dok su čuvali stoku na poljima s južne strane Save, pleli posebnom tehnikom košariceKošarice bi ispunili poljskim cvijećem i prodavali izletnicima koji su stizali vlakom Samoborčekom. 



filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’ lijepo je prikazana scena prolaska vlaka Samoborčeka Podsusedskim mostom i dočarana atmosfera uz pjesmu ‘Lepe ti je Zagorje zelene’.

U još jednom filmu za mlade - ‘Vlak u snijegu’ pojavljuje se lik Kukurožica porijeklom iz Podsusedskog Dolja, koji je prodavao bijeli pijesak (peska belega) za pranje posuđa. 



Uređena kapelica sv. Martina spominje se već početkom 13. stoljeća i ove godine bit će uvrštena u Rutu svetog Martina (jedna od Kulturnih ruta Vijeća Europe kao što je i Camino). Uz kapelicu se veže legenda o životu Martina Pustinjaka koji je živio isposničkim životom u špilji, dijeleći ono što je imao i ozdravljajući ljekovitom vodom (Sutinska vrela) lokalno stanovništvo. 



Prema navedenom, osim povijesti, ovdje se može saznati mnogo toga o načinu života (pri)gradskog stanovništva, o zaštićenim područjima, o očuvanju prirodne i kulturne baštine te razvoju turizma (čak i industrijskog - Cementara).



Podsused je lako dostupan, ima uređene parkove, sportske dvorane, kafiće i restorane. Obilazak u pratnji lokalnog vodiča traje 2 do 2 i pol sata, a može se produžiti daljim zanimljivim šetnjama uz Savu, do Jaruna ili prema Parku prirode Medvednica (špilja Veternica) oko jezera Zagrebačke županije (Zaprešić, Rakitje, Strmec) te očuvanog dvorca Lužnica (fotografije u prilogu). U blizini su i brojni shopping centri: Z Centar ima kino dvorane, West Gate karting centar, a tu su i City Center One West i King Cross.


                         







Comments

Popular posts from this blog

Jesen u Podsusedu