Kapelica sv. Martina, Podsused, Zagreb


Sveti Martin, kojeg slavimo 11.11 uz kapljicu vina je i svjetac pješaka, koji promiče zdrav život. Diljem Europe pojedine crkve i kapelice sv Martina upisane su u Rutu Via Sancti Martini i obilježene stopom sv. Martina te se u tom smislu razvijaju pješačke rute putevima sv Martina. 

Prva postavljena Stopa u Hrvatskoj bila je kod stare crkve  sv. Martina na Martin bregu 2007. godine. Stilizirani otisak stope, umjetničko je djelo francuskoga kipara Michella Audiarda, a postavljena je kao znamen i priznanje Dugom Selu za njegovanje i očuvanje baštine sv. Martina'


Stopa sv Martina ispred župne crkve sv Martina u Žrnovu postavljena je 2021.godine. Time se i grad Korčula upisuje na kulturnu kartu Europe kao dio projekta Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost.



I Zagreb, na svom zapadnom ulazu ima preko 800 godina staru kapelicu sv Martina, uzSveti Martin, kojeg danas slavimo uz kapljicu vina je i svjetac pješaka, koji promiče zdrav život. Diljem Europe pojedine crkve i kapelice sv Martina upisane su u Rutu Via Sancti Martini i obilježene stopom sv. Martina te se u tom smislu razvijaju pješačke rute putevima sv Martina. 




Comments

Popular posts from this blog

Jesen u Podsusedu

Izlet u Korčulu

Jesen u Podsusedu 2023