Jesen u Podsusedu 2023

U subotu je bio lijep, sunčan, malo prohladan dan taman za šetnju, koju smo prije najavili.

Hvala ženama koje su se odazvale i lijepo provele u zaista opuštenoj šetnji Podsusedom ove subote. Muški/muževi ostali su gledati utakmicu ili se možda usput pozabaviti kućanskim poslovima 😁. Poslije su rekli da bi im vjerojatno bilo zanimljivije s nama..
Kad već spominjem TV, znate kako petkom na večer imamo svakakvih krimi serija, ali kad dođe Vera, onda se to s guštom prati. Tako smo i mi imali svoju Veru. Gospođa Vera z Bistre, svestrana i osebujna, profesorica u mirovini, pjesnikinja, jedan od glavnih kotačića Eko muzeja Bistre (koji uskoro otvara svoja vrata).. oduševila nas je svojom mudrošću, sjećanjima i sposobnošću povezivanja događaja i ljudi.


Okupile smo se prema dogovoru na Trgiću ispred knjižnice, popričale o Podsusedu s 'one i ove' strane pruge (sjeverne i južne), nekadašnjem kupalištu na Savi, stanici Samoborčeka i podsusedskom suveniru cvjetnoj košarici. Prisjetile se odlazaka u Suhinu, Aralicu, Mladinu.. rada Cementare i spomenule 'prenamjene' nekadašnjih vila poznatih obitelji  pa krenule prema dvorani Sutinska vrela, našem Nepomuku i Zagrebačkom kitu. Ubrzo som stigle i do starog grada Susedgrada, oduševile se pogledima na Savu i dalje prema Samoborskom gorju i Sloveniji. 
U trenucima zalaska sunca prelijetali su iznad nas paraglideri. Spustile smo se do kapelice sv. Martina (→ https://medandy.blogspot.com/2023/11/kapelica-sv-martina-podsused-zagreb.html) i teniskih terena, spomenule kamenolom i izvore pitke vode, kao i one termalne. Odlazak do kamenoloma i traženje izvora ostavile smo za neku drugu šetnju, a vratile smo se u centar predivnom ulicom Dvoriček, nakon što smo se prisjetile Seljačke bune, zloglasnog Franje Tahyja i Matije Gupca vidjevši njegovu bistu - rad našeg kipara Vanje Radauša.

Posebna zahvala Maji oko dijeljenja obavijesti o šetnji i na fotografiranju te gospođi Veri na ukusnoj domaćoj štrudli od jabuka kojom me počastila kad sam ju vratila kući (naravno mojim već toliko puta u raznim postovima spomenutim Tipom 😀).






       














Comments

  1. Poučni popodnevni špancir Susedgradskom gradinom i bližom okolicom "kroz vrijeme" kojim nas je prepelala gđa. Andreja u društvu Davorke, Maje ... , Podsusedčanki koje poznaju znamenitosti kraja i imaju ga rado, bilo je korisno i ugodno.
    Fala organizatorici-voditeljici Andreji i sudionicama, preporučam se za nove pohode.
    Srdačno z Bistre, Vera Grgac

    ReplyDelete
  2. Hvala na vođenju kroz Podsused,upoznavanju povijesnim znamenitostima kraja,ugodna skupina,profesionalno vođenje vodičice Andreje . Svakako preporuka.

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na komentaru.

Popular posts from this blog

Jesen u Podsusedu

Izlet u Korčulu