Tjedan odmora vrijedan - Šibenik


Godina 2020. neobična, stresna, teška.. na nama je prihvatiti situaciju kakva je i truditi se razmišljati i djelovati pozitivno. Tko može i smije te voli mogao bi si priuštiti ovaj tjedan i otići na neki izlet. Povodeći se za krilaticom koju često susrećemo na društvenim mrežama: kad ti život pruži limun - napravi limunadu. Možemo dodati i malo šećera ili meda, listić mente kako bi bila još ukusnija. Tako i u svakidašnjem životu: prilagodimo se situaciji, budimo odgovorni, ali se i snađimo te iskoristimo određenu situaciju najbolje što možemo. 

Volim svoj najdraži Zagreb, posebno njegov zapadni dio, jednako kao i izlete i putovanja. Kažu putovanje je jedina stvar koju plaćaš, a čini te bogatijim:) I ja volim doživjeti, upoznati nove krajeve, ljude i običaje pa obogaćena novim saznanjima vratiti se u Zagreb i iz drugačije perspektive sagledati ili tek tada uočiti neke nove posebnosti svog grada.  

Jedna sam od onih koji su se upravo zbog nižih cijena i manje gužve ovo ljeto zaputili prema jugu od Šibenika, preko doline Neretve do Dubrovnika. Putovala sam s obitelji, samo tjedan dana. Naravno, nedovoljno za vidjeti i doživjeti sve, ali uz ponude kakve nam ovaj tjedan nudi HTZ i to se može popraviti. 

Pozivam vas stoga sve da i vi iskoristite pogodnosti koje nam Hrvatska turistička zajednica nudi ovaj tjedan kroz akciju TJEDAN ODMORA VRIJEDAN. Akcija je to u koju su se uključila mnoga odredišta, nacionalni i parkovi prirode, prijevoznici, hoteli, apartmani, agencije sa cijenama do 50% nižim za svoje usluge. 

U ovom blogu ću kratko opisati čime je mene oduševio Šibenik i popratiti fotografijama, a u sljedećem nastavku dotaknut ću se doline Nertve i zadržati više na zanimljivim točkama prekrasnog nam grada Dubrovnika.

 



ŠIBENIK je naš jedini grad koji ima dva spomenika na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine. O Šibeniku učimo u školi vezano uz najraniju hrvatsku povijest, gledamo fotografije katedrale svetog Jakova i divimo se svemu što čujemo. No uistinu je iznimno važno doći u Krešimirov grad i doživjeti ga, vidjeti uživo svaki pomno obrađeni kamen. Šećući ulicama na svakom koraku uočit ćemo neki zanimljivi detalj, arhitektonsko ili kiparsko remek djelo.


gotički portal 16.st.



Katedrala sv. Jakova je iz svakog kuta izvana toliko posebna i zanimljiva da vam ostane premalo vremena za uočavanje velikog broja detalja unutrašnjosti same katedrale. Stoga je odličan potez posjetiti Interpretacijski centar Civitas Sacra /Sveti grad/. Ovaj interpretacijski centar - povijesni muzej interaktivnim sadržajima upoznaje nas s mnogim tajnama gradnje katedrale, informira o konstrukciji, geometrijskoj preciznosti i svim detaljima unutar katedrale. Danas imamo mnogo moderno opremljenih muzeja, sa ponekim interaktivnim sadržajem, ali većina djeluje nekako slično i ne previše maštovito. Ipak spomenuti interpretacijski centar u Šibeniku je uistinu poseban, kao i primjerice Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju. Civitas Sacra je interpretacijski centar u kojem će vrijeme prebrzo proći i djetetu i stručnoj osobi jednako kao i u početku manje zainteresiranoj osobi. Posebno mi je zanimljivo što interpretacijski centar za simbol i u svom logotipu ima motiv školjke - jakobove kapice koja je čest motiv u samoj katedrali u Šibeniku, ali isto tako i u mnogim drugim crkvama Dalmacije. Obradovalo me kad sam isti motiv uočila i na stolici restorančića uz sam Stradun. Tako lijep i jednostavan, prepoznatljiv motiv, koji se može preslikati i primijeniti na mnogo toga :)






 motiv Jakobove kapice


Nešto potpuno drugačije, prema nekima čak i futurističog izgleda, trg Poljana istočno od stare gradske jezgre Šibenika novo je uređeni prostor sa podzemnom garažom i jedinstvenom malom fontanom koja predstavlja vodeni sat. Prostor trga je velik i zgodan za opuštanje, možda i sa knjigom u ruci iz obližnje knjižnice. S druge strane ulice u perivoju Luje Maruna još je jedna fontana, sa sedrom (donesena s NP Krke) na kojoj odmaraju brojne kornjače, a u vodi je mnoštvo crvenih i zlatnih riba (ne ribica;)). Nekoliko koraka dalje je crkva Gospe van Grada. Iako kažu da izgleda kao malo bolja seoska crkva, već sam njezin vanjski izgled privući će svakom pažnju. Izgrađena je nakon prestanka turske opasnosti van zidina starog Šibenika pa otuda zanimljiv naziv. Ovaj dio grada Šibenika krase i dva prekrasna perivoju, uz spomenuti Luje Maruna i Perivoj Roberta Visianija.


 Gospa van Grada


 vodeni sat

Perivoj Luje Maruna


 prvi Hrvatski svetac Nikola Tavelić

kralj Tomislav u gradu kralja Krešimira 




Comments

Popular posts from this blog

Jesen u Podsusedu

Izlet u Korčulu

Jesen u Podsusedu 2023