PODSUSEDSKA CVJETNA KOŠARICA

 suvenir Podsusedska cvjetna košarica


Podsusedska cvjetna košarica, lijep i mirisni ukras


 Još u vrijeme 'Samoborčeka' i izleta Zagrepčana u Samobor, 20-tih, 30-tih godina 20. stoljeća, na stanici ili u kojoj od mnogobrojnih gostionica sa vrtnim terasama u Podsusedu, dječaci su prodavali cvjetne košarice. Njih su žene ručno isplele dok  su bile na paši, od sitine posebnom tehnikom i u nj stavile svježe cvijeće. Košarice su se mogle i posušiti i kao takve su i dalje bile lijep ukras..


Sitina (obični oblić) raste na močvarnim staništima, u relativno plitkoj vodi stajaćica ili sporih tekućica obala Save i rakitskih jezera.


Način pletenja košarice: 7 stabljika sitine poveže se u čvrsti snop, koncentrično položi u prostor i isprepliće jedna preko druge u obliku šesterokuta. U određenoj visini košarica se diže na svoje stranice te se ostavi 20-ak slobodnih centimetara stabljike, koje se trakicom povežu na vrhu. Dječaci ih tako mogu posložiti na štapove na ramenu (sa svake strane 3 do 5 košarica) i prodavati izletnicima. Kad je gotova, košarica se kiti livadnim cvijećem, prema onome što ima u određenom periodu u prirodi (za podlogu kesten, bazga, žuto cvijeće koje raste uz Savu), vrtnim ružama i ivančicama.

Zelena košarica potraje 3 do 4 tjedna (cvijeće u njoj tjedan dana), a žuta, suha i do nekoliko mjeseci.


Danas tek nekolicina starijih mještana Podsuseda poznaje vještinu pletenja košarice. U cilju očuvanja i zaštite tradicijske baštine planira se projekt izrade izvornog suvenira korištenjem tradicijskih tehnika i materijala, kao i prenošenje znanja pletenja na generacije učenika. Želimo sačuvati ovu specifičnu tradiciju Podsuseda - znanje pronalaska staništa sitine i vještinu pletenja košarica u svrhu povećanja atraktivnosti Podsuseda kao turističke destinacije


Cvjetna košarica idealan je predmet prepoznatljivog i uočljivog podrijetla, vezana uz prostor Podsuseda i njegovu kulturnu, povijesnu i tradicijsku osobitost, te je posebna po svojoj originalnosti. Projekt ima baštinski karakter (istraživanje i čuvanje tradicije)i edukativni (transfer znanja, organizacija radionica pletenja i terensko proučavanje prirodnog staništa biljke).


U sklopu Podsusedskih svečanosti, od 2010. godine, početkom rujna ispred knjižnice,prenosi se znanje vještine pletenja košarica, kao i pronalaženje sitine, zainteresiranim. Spretnim rukama treba oko 5 minuta, a početnicima 15-ak za izradu košarice









Comments

Popular posts from this blog

Jesen u Podsusedu

Izlet u Korčulu

Jesen u Podsusedu 2023