PODSUSED - u kratko

 

PODSUSED - u kratko


Podsused, najzapadniji Zagrebački kvart, koji je dokazano 'naseljen' još u prapovijesno doba. U 19.st su ovdje pronađeni, između ostalog, i fosilni ostaci kita. Stručnjaci su ga nazvali Zagrebački kit. Početkom ovog stoljeća, postavljeno je i njegovo spomen obilježje.

U 8.st je prema legendi u špilji, kod kamenoloma živio isposničkim životom Martin Pustinjak. Kraj špilje je izgrađena kapelica. Naravno, posvećena je svecu Martinu.

Ponad, na brežuljku je izgrađena obrambena utvrda Susedgrad. Upravo u Podsusedu zbog zloglasnog vladara Tahya, započela je poznata Seljačka buna, godinu dana ranije nego u Stubici (1572.g).

Podno starog grada Pod-Susedom pomalo se razvijalo naselje, nazvano Podsused. Uz Savu je bilo uređeno kupalište. U Podsusedu je bila i stanica poznatog vlaka Samoborčeka gdje su dječaci izletnicima prodavali cvjetne košarice ispletene posebnom tehnikom ispreplitanja 7 stabljika sitine (vrsta šaša) i ukrašene poljskim cvijećem.

U crkvu se išlo, pješke, u Stenjevec. Bl. Kardinal Alojzije Stepinac dao je izgraditi crkvu u Podsusedu. Stanovnici Podsuseda su ponosni što su dobili crkvu posvećenu sv. Ivanu Boscu i Salezijance koji se toliko brinu za mlade.

Na 70-tu godišnjicu postojanja crkve Sv. Ivana Bosca i 800-tu godišnjicu kapelice svetog Martina, tadašnji župnik don Tunjo Blažević dao je tiskati opsežnu Monografiju Podsuseda (nešto više od 300 stranica). Ona ne samo da opisuje vjerski život i tradiciju, već i kulturno-povijesnu te umjetničku i prirodnu baštinu.

Comments

Popular posts from this blog

Jesen u Podsusedu

Izlet u Korčulu

Jesen u Podsusedu 2023